DÉLVIDÉK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. • 6400 Kiskunhalas, Bokréta u. 4. • Tel.: +36 (77) 424-833 • Mobil: +36 (70) 316-4040delvidek@delvidek-kft.hu

Karbantartási útmutató

Fa nyílászárók karbantartása:

bejárati ajtók, ablakok, erkélyajtók, harmonika ajtók, emelő-toló ajtók stb.

Fa nyílászárónk éves egyszerű karbantartásához nincs szükségünk szakemberre. Legfőképpen akarat kérdése, hogy elvégezzük-e vagy sem az ajtók és ablakok évente kívánatos rendbetételét, karbantartását. Fa ablakaink és ajtóink a rendszeres tisztítás és karbantartás nélkül könnyebben amortizálódnak és veszítenek szépségükből.

Fa erkélyajtók és ablakok vasalat karbantartása:

Az évenkénti vasalat karbantartásának első lépese, a vasalat látszó részét megtisztítjuk a rárakodott portól és egyéb szennyeződésektől, ezután az ablakszárnyakban és keretekben található, a működés szempontjából fontos vasalat elemeket megolajozzuk. Az olajozáshoz használhatunk műszerolajt vagy spray kenőanyagot pl. wd-40. Az olajozással minimálisra csökkentjük a fém alkatrészek súrlódását és ez által kopását. Olajozás után a felesleges olajat törölje le így csökkentheti a kosz lerakodását a vasalaton. Ennek az apró műveletnek az elvégzésével az ablak illetve ajtószárnyak könnyebben fognak működni valamint az élettartamuk is megnövekszik. Az olajozás végeztével ellenőrizni kell, hogy a látszó csavarok meglazultok-e, amennyiben találunk laza csavart egyszerűen újra meg kell húzni, szorítani. Emelő- toló ajtók esetén, a könnyebb működés érdekében a küszöböt szilikon spray-el fújjuk le.

Beépítés alkalmával megtörténik az ablakok és ajtók vasalatainak az úgynevezett finom beállítása. Bizonyos idő elteltével, az épület és ez által a nyílászárok enyhe mozgása miatt az ablak és ajtóban levő vasalat elállítódhat, ezt jelzi az ablaktok és ablakszárny súrlódása valamint a kilincs nehézkes működése. A szakszerű gyártás és beépítés ellenére is időnként szükségessé válhat az ablak és ajtószárnyak csekély utólagos állítása. Ablakokba és ajtókba beépített vasalat lehetőséget ad a finombeállításra, melyet 4 mm-es imbuszkulcs használatával tudunk elvégezni.

Falcsarokpánt – Sarokcsapágy: Az ablakszárny emelését és süllyesztését az ablak alsó részén, jobb vagy baloldalon található kis műanyag kupakkal lezárt és alatta levő csavarral tudjuk állítani Ugyanezen vasalat elembe levő vízszintes állású csavar, az ablakszárny oldalirányú mozgására ad lehetőséget.

Olló:Nyitott ablakszárny felső vízszintes falcánál a pántoldalon van lehetőségünk az ablakszárny kilincs felőli oldalának süllyesztésére vagy emelésére, ezzel az állítással tudjuk előidézni az ablakszárny billenését a már említett kilincs felöli oldalon.

Excentrikus zárócsapok:A gomb elforgatásával az ablakszárny nyomóerejét tudjuk állítani, gombok az ablakszárny vasalatán találhatóak, + - 1 mm állítás lehetőség áll rendelkezésre.

Fa bejárati ajtók vasalat karbantartása:

Bejárati ajtó vasalatainak karbantartása és ápolása végeredményben ugyanúgy történik, mint az ablakok esetében. A bejárati ajtókba a gyártás soron kétféle ajtópánt kerül beépítésre, OTLAV 3D pánt vagy SFS Intect pánt. Az olajozást azzal az anyaggal tudjuk, elvégezni amint használunk az ablakok kenésénél is. Bejárati ajtóknál alapesetben a GU Secury-Europa R4–es (öt ponton záródó) biztonsági rúdzárat használjuk, a zár karbantartása szintén megegyezik az ablakokban levő vasalatok karbantartásával.

A pántok adnak lehetőséget szárny vízszintes és függőleges állítására valamint a tömítésállításra, azaz a szárny nyomóerejének állítására. A rúdzárban levő excentrikus csapok segítségével szintén a szárny nyomóerején tudunk változatni.

Igazán jó eredményt az állítási lehetőségek összehangolásával tudunk elérni.

A PDF-ben levő szemléltető képek és rajzok segíthetnek az ablakok és ajtók karbantartási munkálatainak az elvégzésében.

Karbantartási útmutatók:

Fa erkélyajtók és ablakok valamint bejárati ajtók, gumitömítéseinek karbantartása:

Miután végeztünk a vasalatok karbantartásával ellenőrizzük a nyílászárókban levő tömítő gumik állapotát. Az ajtókban és ablakokban levő gumitömítéseket ápolás előtt ajánlatos enyhén mosószeres vízzel lemosni. A megtisztított tömítések ápolásához szilikon spray-t használhatunk, melyet egy puha rongyra vagy szilikonos kendőre fújjunk és áttöröljük a tömítő gumikat. Vigyázzunk, hogy szilikon a fa felületére ne kerüljön mivel későbbi festésnél gondot okozhat, kevésbé vagy nem tapad, a festék a nyílászáró fa felületén ezért közvetlen formában ne fújjuk rá az ablak illetve ajtó tömítésére. A művelet elvégzése után biztosak lehetünk, hogy a nyílászárókban levő tömítések hosszú ideig megőrzik rugalmasságukat.

Fa erkélyajtók, ablakok és bejárati ajtók szilikonos tömítéseinek karbantartása:

Szilikonos tömítőanyaggal a nyílászárok fa és üvegelemeinek érintkezési pontjainál találkozunk. Karbantartáshoz hozzátartozik, hogy szemrevételezéssel átnézzük az üveg mentén található szilikon csíkot, amennyiben szakadást vagy hiányt észlelünk a kiszakadt elvált részt pótolni kell. Legkényesebb rész minden esetben a nyílászáró szárny alsó vízszintes része, ha szilikon elvált az üvegtől a meglevő hibás részt el kell távolítani és szükséges az újra szilikonozás. Új fa ablakok esetében a szárny alsó részén is van alumínium vízvető mely teljes mértékben megóvja a fa nyílászáró e részét az időjárás viszontagságaitól.

Szilikon tömítés (jó állapotban) több mint 12 éves ablaknál, a képen látható ablaknál még nem volt használatban a szárnyra szerelhető alumínium vízvető.

Fa nyílászárók lazúros és festett felületeinek ápolása felújítása:

Fa ablakok és ajtók lazúrokkal és festékkel kezelt kültéri felületek időközönként ápolást igénylenek. Az ápolási munkák nem igényelnek szakértelmet csak akarat kérdése a folyamat elvégzése.

Évente két alkalommal ajánlott az ablakok és ajtók fa felületeinek ápolása. Először tisztítsuk meg fa nyílászárónk felületét, semleges enyhe mosogatószeres vízzel. A megtisztított, tiszta és száraz fa felületre szilikonos kendővel egyenletesen hordjuk fel a Milesi XGC 35 ápoló folyadékot. Amennyiben szükségesnek látjuk 1-2 óra eltelte után a műveletet megismételhetjük. Az ápolt illetve kezelt fa ablak vagy ajtószárnyat 3-4 órás száradás után csukjuk be. Az ápolási ciklusok között a fa felületek tisztításán kívül más tennivalónk nincs. Egy családi ház fa ablakainak ápolásához 1 liter ápoló folyadék bőven elegendő 15-20 fa nyílászáróra elegendő. Az ápoló folyadék fagy érzékeny, így a tárolásra vigyázni kell.

Az ablak és ajtó fa felületek mechanikai sérülése esetén vagy elhanyagolt, leromlott ablakok felületénél az XGC 35 ápoló folyadék használata már nem elegendő. Ebben az esetben elkerülhetetlen az alapszín XHT.. XGC33 (színtelen) vagy XGC43M (enyhén színezett) nagyobb gyantatartalommal rendelkező felújító anyag használata. A fent említett anyagok felhordása az ablak felületére ecsettel lehetséges. Mechanikai sérülés esetén a javítást gyorsan el kell végezni, hogy a nedvesség ne léphessen közvetlen érintkezésbe a fa nyílászárónk szerkezetének anyagával.

A kezelés folyamán felhordott festékréteg pótolja az UV-sugárzás okozta veszteséget, és fa nyílászárók hosszútávon megőrzik eredeti szépségüket.

Fa nyílászárók üvegszerkezetének karbantartása:

Fa ablak és ajtó szerkezetébe épített üveg, a tisztításon kívül más karbantartást nem igényel. Az üveg tisztítását ne karcos anyaggal végezzük. Amennyiben az ajtóban illetve ablakban levő üvegen repedést talál, mindenképp forduljon szakemberhez.

Délvidék Kft honlapján sok információt talál fa nyílászárókkal kapcsolatban.