DÉLVIDÉK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. • 6400 Kiskunhalas, Bokréta u. 4. • Tel.: +36 (77) 424-833 • Mobil: +36 (70) 316-4040delvidek@delvidek-kft.hu

Ajtó- és ablakgyártásban használatos fa fajták II.

Tölgy vagy tölgyfa (Quercus) több száz faja létezik. Magyarországon 6 tölgyfaj él. Afrika és Ausztrália kivételével az egész világon megtalálhatóak. Európában és Amerikában élő tölgyek lombhullatóak a mediterrán éghajlaton, Kis-Ázsiában valamint Perzsiában élők többnyire örökzöldek. A tölgy fajok termete igen változatos, nagytermetű fák és cserjék is előfordulnak a nemzetségben.

A tölgyfa felhasználása rendkívül széleskörű, elsősorban az építőiparban és bútoriparban való alkalmazása során kerülünk kapcsolatba vele. A gyógyászatban is használatos erre a célra a fiatal fák ágainak kérgét használják. A tölgy jól megmunkálható azonban a szárítást kíméletesen kell végezni, mert könnyen repedezik. Tartós ipari fa készítenek belőle még hordókat, parkettát valamint használják bányafának és talpfák készítésére. A fa nemessége végett kiválóan használható fa ajtók és fa ablakok gyártására. A tölgyfa, kemény, ellenálló, szép rajzolatú és nagyon szép bejárati ajtók valamint beltéri ajtók készíthetőek belőle. Sajnos a tölgy, mint alapanyag viszonylag drága a fenyőfélékhez képest, így nyílászárók elég ritkán készülnek belőle. Az építőiparban, legtöbb esetben lépcsők és azok elemeinek gyártására használják. A tölgyfa biológiai ellenálló képessége a csersavtartalma miatt kiváló. Nagyon szeretnénk, ha ebből a fa fajtából több bejárati ajtó, beltéri ajtó, ablak készülne. Reméljük, hogy sok tölgyből készült nyílászáróval fogunk találkozni a jövőben. 

Ha meglátogat minket a Construma 2010 Nemzetközi Építőipari és Szakkiállításon sok mindent megtudhat a tölgyfából készült ajtókról és ablakokról. ("A" pavilon 307G stand)