DÉLVIDÉK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. • 6400 Kiskunhalas, Bokréta u. 4. • Tel.: +36 (77) 424-833 • Mobil: +36 (70) 316-4040delvidek@delvidek-kft.hu

Eggyel több ok, hogy mért válasszak fa ajtót és fa ablakot

Az Új WWF ((World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) felmérés és kutatás során arra a következtetésre jutott, a PVC ablakok és ajtók kevésbé környezetbarátok, mint a fából készült ajtók és ablakok. A PVC anyagból készült nyílászárók jóval veszélyesebbek, mint a fa nyílászárók. Fa alapanyagból készült ajtók és ablakok jelentősebb gazdasági előnyökkel rendelkeznek.

A WWF erősen biztatja a vásárlókat és tervezőket, hogy válasszák azokat a fából készült nyílászárókat melyek rendelkeznek FSC tanúsítással (Forest Stewardship Council), mely garantálja, hogy a fa, amelyből az ablak és ajtó készül szabályozott, tudatos erdőgazdaságból származik, hogy a fa kitermelése nem vitatott forrásból ered, garantálja a faanyag legális származási helyét.

Amennyiben összehasonlítjuk a két alapanyagot, a PVC anyagból készült nyílászáró nem megújuló forrás, az olaj akár kiteheti a 43 % százalékát is a szükséges alapanyagnak. A PVC ablakok a gyártása során több hulladék termelődik és nyolcszor több energiát kell előállítani, mint a fa nyílászárok készítése során. A jelentésben az is megállapításra kerül, hogy a környezetre veszélyes vegyi anyagok kerülnek a PVC szerkezetek ártalmatlanítása során.

A jelentés rámutat, hogy a gyártás, használat valamint az ártalmatlanítás során a káros környezeti hatás lényegesen kisebb a fa ablakok esetében, mint a PVC nyílászárok esetén. A WWF úgy véli, hogy a fa egy valóban megújuló anyag és minden esetben szorgalmazni kell FSC tanúsítvánnyal rendelkező faanyagból készült ajtók és ablakok előtérbe helyezését. A jelentés világosan rámutat, hogy a PVC anyagból készült nyílászárók a hiedelemmel ellentétben messze nem olyan környezetbarát technológiát képviselnek és valami módon el kell oszlatni a mítoszt, hogy az egy jó „zöld" választás.

A WWF azon dolgozik, hogy növelje a tudatos erdőgazdaságból származó faanyag mennyiségét, az FSC által igazolt termék kerüljön forgalomba, hogy fokozatosan kivonják az illegálisan kitermelt faanyagot a piacról, hiteles minősített faanyagból készült fa ajtók és fa ablakok szépítsék otthonainkat.

A WWF erdőprogram célja 2010-re 75 millió hektár új védett erdőterület létrehozása, nemzeti parkok alapítása. A védelem alá vont területeken a hatékony és természetbarát erdőkezelési eljárások alkalmazása a cél. A már letarolt területeken erdősítést és helyreállítást végeznek, például Kelet-Afrikában (Kenya, Madagaszkár, Tanzánia), Ázsiában (India, Kína, Vietnam), a Földközi-tenger térségében (Portugália,Marokkó), Latin-Amerikában (Argentína, Brazília és Peru), és a Csendes-óceánon, Új-Kaledóniában. A terepi munkák mellett a WWF szakértői részt vesznek az erdők védelmére és kezelésére vonatkozó jogszabályok alkotásában, kutatásokban, a társadalom tájékoztatásában és mintaprogramok kidolgozásában.

Idézet: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Délvidék Kft: minőségi fa nyílászárók gyártása = Tapasztalat és Szakértelem

Forrás: moonlightrainbow.tumblr.com

A nyílászárók régen fából készültek, ránézni egy száz éve gyártott fa ajtóra, igazán felemelő érzés, nagyon sokat ad annak, aki szereti a szépet.
A melegséget árasztó fa ajtó mindenkit megragad, egyszerűen csodálatos.

Talán még eggyel több ok arra, hogy fa ajtót és fa ablakot válasszunk az Otthonunkba...