DÉLVIDÉK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. • 6400 Kiskunhalas, Bokréta u. 4. • Tel.: +36 (77) 424-833 • Mobil: +36 (70) 316-4040delvidek@delvidek-kft.hu

Fa ablak - fa ablakok cseréje a meglevő ablakok kiszedésével I.

Régi fa ablak helyére új fa nyílászáró.

A meglevő ablakok cseréje kétféleképpen lehetséges: régi ablakok cserje bontással, vagy bontás nélkül a régi meglevő fa tokszerkezetbe való beépítéssel. (Erről bővebben olvashatnak a Délvidék Kft honlapján: Fa nyílászáró csere, bontás nélkül menüpont alatt.) Ebben a leírásban a teljes ablakcsere menetét szeretnénk néhány mondatban ismertetni. Cégünk természetesen - bármelyik megoldást is választják - profi módon végzi el.

Mindenekelőtt ismerni kell az adott helyet, ahol a régi ablakok cserje történik, így tudunk megnyugtató megoldást ajánlani a régi meglevő ablakok cserjére. Vannak olyan esetek, amikor csak a teljes nyílászáró cserében lehet gondolkodni és az is előfordul, hogy érdemes a régi szerkezetbe építeni az új fa ablakot. A bontással járó ablakcserénél nagyon lényeges szempont, hogy milyen a régi ablak, ami be van építve. A kapcsolt gerébtokos ablakok szélesebb tokkal (dupla – kapcsolt tokkal rendelkeznek), így azok kiszedése esetén nagy a valószínűsége, hogy szükségünk lesz utólagos javítási munkálatokra. Kapcsolt gerébtokos ablak alatt értjük, hogy van egy külső és egy belső ablakszárnyunk. Az egyszárnyas fa ablakok cserje esetében a kiszedett ablak után egyáltalán nem marad, vagy csak kis falrész, amit utólagosan javítani kell. Ennek a helyét az újonnan beépített ablak általában teljes vagy majdnem teljes mértékben eltakarja, így az új ablak külső és belső oldalán elhelyezett szegőléccel, illetve borítóléccel megoldható, hogy ne legyen utólagos javítási munka. Természetesen ezt nagyban befolyásolja, az ablakot körülvevő vakolat minősége. Sajnos vannak helyzetek, amikor a vakolat bármilyen odafigyelés mellet is megreped vagy leesik, ilyen ablakcsere után természetesen szükség van javítási munkálatokra.

Visszatérve a kapcsolt gerébtokos ablak cseréjére és az utólagos javítási munkákra. Az új fa ablak beépítése után a javítás elvégezhető könnyű falazó elemekkel, lépésálló (tömör, kemény) szigetelőanyaggal vagy gipszkartonozással, esetenként kell figyelembe venni, hogy melyik a legjobb megoldás. Adódik még egy lehetőség, hogy a beépített ablak teljes belső fa kávabélést kap, így szintén el tudjuk kerülni a kőműves vagy gipszkartonos munkálatokat. Figyelembe kell venni, hogy teljes ablakcsere esetében valószínűleg szükségünk lesz új külső ablakpárkányra ez is nagyban függ a meglevő párkány milyenségétől és minőségétől. A belső oldali ablakpárkányt szinte minden alkalommal cserélni szokták, így az új ablakdeszka színben és anyagban megegyezik az új fa nyílászáró anyagával.

010101

1. kép: meglevő régi ablaktok előkészítése a kiszedéshez
2. kép: a régi tokszerkezet, több helyen való szétvágással kikerült a falból
3. kép: erkélyajtó falból való kivétele

010101

4. kép: a beépített új fa ablak belső oldala
5. kép: az új nyílászáró külső oldala zsalugáterrel
6. kép: az új erkélyajtó elhúzható zsalugáterrel

A fenti képeken látszik, hagy régi faablakok cseréje új fa nyílászáró cseréjére. A csere szépen megvalósult, ebben az esetben nem volt szükség se külső és se belső ablakpárkányra, illetve semmilyen utólagos javítási munkálatokra, csak élvezni kell az új fa ablakok nyújtotta szépséget.

010101

7-8-9. kép: kikerült a helyéről a régi erkélyajtó

010101

10-11-12. kép: a pontos mérésnek és gyártásnak köszönhetően ebben az esetben minden rendben volt, a tulajdonosnak a fa erkélyajtó beépítése után szinte nem maradt semmi dolga (egy kis takarítás). A képekből látszik, hogy szépen meglehet oldani a teljes tokcserés fa ablak vagy erkélyajtó beépítést is. Mint ahogy már említve lett ehhez hozzájárul az adott falszerkezet minősége, persze nem lehet figyelmen kívül hagyni cégünk, a Délvidék Kft. szakértelmét a fa ajtó és ablakgyártásban szerzett sokéves tapasztalatát sem. A fenti képeken az egyrészes (nem dupla szárnyas) ablakok cseréjét mutattuk be, hamarosan jelentkezni fogunk a kapcsolt gerébtokos ablakok teljes cseréjével is.

Véleményünk szerint Ön is bátran belevághat a meglevő ablakainak új fa nyílászárókra való cseréjébe, mert a legtöbb esetben szakszerűen és szépen megoldható az új ablakok vagy ajtók beépítése. Az új ablakok szerelésekor minden esetben nagy figyelmet kell fordítani a beépítésre, hogy minél nagyobb hőszigetelő értéket érjünk el, ha már pénzt fordítottunk a nyílászárónk cseréjére. A munkát mindenkép hozzáértő szakemberekkel végeztessük el, ez lehet a Délvidék Kft. is.
Bármilyen kérdésben keressen minket, szívesen állunk rendelkezésre, több mint 20 éves tapasztalttal a hátunk mögött.

Fa nyílászáró, ajtó és ablak = Délvidék Kft.