DÉLVIDÉK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. • 6400 Kiskunhalas, Bokréta u. 4. • Tel.: +36 (77) 424-833 • Mobil: +36 (70) 316-4040delvidek@delvidek-kft.hu

Kültéri fa ajtók és fa ablakok ápolása, állagmegóvása

Viszonylag egyszerű kezeléssel hosszú távon megőrizhetjük fa ajtóink és ablakaink eredeti szépségét. Szakértelem nélkül, egy kis kitartással, akarattal akár mi magunk otthon is elvégezhetjük a fa nyílászárók, ajtók és ablakok állagmegóvását és ápolását a Milesi XGC 35, XGC 33 és 43M felületápoló és felújító lakk segítségével.

Mint minden más így a fa nyílászáróink is ki vannak téve az időjárás okozta viszontagságoknak. A napsütés, csapadék, hőmérséklet, illetve mindezek változása fokozottan veszi igénybe a fa nyílászárók védelmét szolgáló bevonatokat. Fa ajtóink és ablakaink élettartama minimális munka és anyagi ráfordítással, sok-sok évvel meghosszabbítható. Délvidék Kft fa nyílászáróinak festésére Milesi vizes alapú festékcsaládot használja (fa ajtók és fa ablakok felületkezelésre kiválóan alkalmas „Hydrocrom" vastaglazúrt). A fa ajtónál és ablakoknál alkalmazott kültéri rugalmas bevonatok speciális páraáteresztő képességgel rendelkeznek, hosszú időn keresztül meg tudják védeni a fa nyílászárók felületét. Idővel a nyílászáró felületén a kültéri tényezők hatására szemmel nem érzékelhető mikrorepedések jelentkeznek. A bevonati rétegek elvékonyodnak és megrepednek, és ez által fokozatosan csökken fa ajtó és ablak szerkezetek védettsége. Pár mondatban szeretnénk bemutatni a fa nyílászárók ápolására szolgáló Milesi felületápoló folyadékot és felújító lakkot.

XGC 35: Fa nyílászárónk védelmére szolgáló vizes-alapú felületápoló folyadék. Kültéri ajtók és ablak szerkezetek ápolására használjuk. Először a fa nyílászárónk felületét tisztítsuk meg minimális, semleges mosogatószert tartalmazó vízzel. A megszáradt és már tiszta nyílászáró felületére mikroszálas kendővel a felújító lakkot egyenletesen felhordjuk. Amennyiben szükségesnek látjuk a művelet 1-2 óra elteltével megismételhető. A kezelt ablakot illetve ajtót csak 3-4 órai száradás után csukjuk be. Az XGC 35 jelölésű terméket ne hígítsuk. Javaslatunk, hogy a fa nyílászárók ápolását évente két alkalommal (tavasszal és ősszel) végezzük el. Nyílászárónkra felhordott filmréteg pótolja az UV-sugárzás okozta veszteséget és a viszonylag egyszerű kezeléssel fa ajtóink és ablakink hosszú távon megőrzik eredeti szépségüket.

XGC 33 - XGC 43M: Mechanikai sérülés esetén vagy elhanyagolt minőségű fa ajtóknál és ablakoknál az XGC 35 által nyújtott védelem nem elegendő. Ilyen esetekben a nagyobb gyantatartalmú lakkszerű felújító anyagra XGC 33 - színtelen vagy az XGC 43M - enyhén színezett anyag használata szükséges. Az említett anyagokat ecsettel lehet a fa nyílászáró felületére felhordani. Amennyiben erősen leromlott fa nyílászáró felületét kell felújítani, a régi bevonatott érdemes teljes mértékben eltávolítani, lecsiszolni. A következő lépésben XHC vagy XHT jelölésű alapozót használjunk az addigi nyílászáró színének megfelelő színben. Az alapozó, XHT réteg száradása után (egy-két óra) két rétegben hordjunk fel a felújítandó fa nyílászáróra XGC 33 vagy XGC 13M lakkot. Az először felhordott lakréteg száradása után (a két lakkozás között) ne felejtsünk el köztes csiszolást végezni 220-as csiszolópapírral vagy 100-120-as csiszolószivaccsal. Sérülések esetén a javítást azonnal el kell végezni.

Felújítási ciklusok között a fa nyílászáró felületei a tisztításon kívül különleges ápolást nem igényelnek. Fa ajtók és ablakok felületét csak közel semleges kémhatású tisztítószerekkel szabad tisztítani. Az ápolás szakértemet nem igényel, csak akartra és egy kis időre van szükségünk. Figyeljünk arra, hogy a házunkon levő fa ajtók, fa ablakok, fa erkélyajtók és zsalugáterek mindig örömöt nyújtsanak nekünk.