DÉLVIDÉK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. • 6400 Kiskunhalas, Bokréta u. 4. • Tel.: +36 (77) 424-833 • Mobil: +36 (70) 316-4040delvidek@delvidek-kft.hu

Műemlék fa ajtók és fa ablakok, műemlék jellegű fa ajtók és ablakok

Kapcsolt gerébtokos ablakok és erkélyajtók

Pallótokos ablakok, erkélyajtók és bejárati ajtók

Egysoros gerébtokos ablak

A régen gyártott fa ablakok lehetnek gerébtokos ablakok (úgynevezett egysoros szerkezet) ezek egy réteg üveggel készültek ezért az ilyen fa szerkezetek ritkán kerültek gyártásba. Folyosók valamint gangok esetenként hátsó épületeknél alkalmazták ezt a fa ablakrendszert, ahol minimális hideg elleni védelemre volt szükség. Az egysoros gerébtokos ablakszárnyak befelé voltak nyithatók.

Kapcsolt gerébtokos ablak és erkélyajtó

Egysoros faablak szerkezettől jóval elterjedtebb rendszer a kapcsolt gerébtokos ablak, legtöbb esetben ezzel találkozunk a régi építésű családi házaknál és polgári lakásoknál. A kapacsolt gerébtokos ablakok két szárnyal rendelkeznek, és mindkét szárny befelé nyílik, ablakszárnyak vastagsága 40 – 42 mm volt, az ablakszárnyakba 2 - 3 mm vastag üveg került. A külső és belső ablakszárnyak közti távolság általában 12 – 13 cm volt. Az így készült ablakok és erkélyajtók már jobb hőszigetelő értékkel rendelkeztek, mint az egysoros ablakok. A szigetelés értékének növekedését a két szárny közötti légréteg eredményezte, persze messze lemaradva a ma készült kitűnő hőszigeteléssel rendelkező fa nyílászáróktól. Kapcsolt gerébtokos ablakok esetén az ablak belső tokszerkezete szélesebb és magasabb, mint a külső ablaktok, így a külső szárnyak befelé való nyitása nem ütközött akadályba.

Pallótokos ablak és erkélyajtó

A pallótokos ablakok is dupla szárnyakkal rendelkeztek a külső szárnyak kifelé nyíltak a belső szárnyak befelé. Az ablakszárnyak vastagsága és üvegezése megegyezett a kapcsolt gerébtokos ablakok méretével, természetesen találkozunk 40-mm alatti ablakszárny vastagsággal is. A pallótokos ablakok külső és belső szárnyai egyforma nagyságúak voltak, mivel kifelé illetve befelé való nyitás végett nem ütköztek az ablaktáblák egymásba. A kifelé nyíló ablakszárnyak kevésbé álltak ellen az időjárás viszontagságainak, mert ezeket az ablakot a falra való kinyithatóság végett a külső falsíkra kellet építeni.

Pallótokos bejárati ajtó

Pallótokos bejárati ajtók is kétszárnyas kivitelben készültek (nevezték duplaszárnyas ajtónak is). Ugyanúgy, mint a pallótokos ablakok esetében voltak külső és belső szárnyak, melyek értelemszerűen kifelé és befelé nyíltak. A pallótokos bejárati ajtók külső szárnya általában tömör kivitelben készült melyben vésett – mart kazetták voltak elhelyezve, belső szárnyak általában úgynevezett félig üveges ajtószárnyak melyek alsó fele tömör a felső fele üveges volt. A pallótokos ajtó tokszerkezet vastagsága sok esetben megegyezett a fal vastagságával, széles fal esetében a külső és belső ajtólap közé bélelt tok került melyben ugyanolyan vésett – mart betét lett beépítve, mint az ajtólapokba.

Műemlék fa ajtók és ablakok

Nagyon sok régi fa ajtóval és ablakkal találkozunk melyek különféle díszítésekkel, faragásokkal készültek, ezeket a gyönyörű munkákat még ma is megcsodáljuk. Általában a díszítéssel készült ablakokat és ajtókat nevezzük műemlék nyílászáróknak, és ebből kifolyólag az újonnan készült ablakokat valamint ajtókat műemlék jellegű nyílászáróknak. Cégünk egyaránt gyárt műemlék és műemlék jellegű ablakokat és ajtókat is. Teljes műemlék, ajtók és ablakok oda készülnek, ahol a helyi előírások egy az egyben megkövetelik a régi nyílászáróval való megegyezést, mely vonatkozik a szárnyak vastagságára külső méretezésére és a benne levő üveg vastagságára is, az ablak külső oldalán levő díszítő elemeket is beléértve. Az ablakon levő külső díszítőelem lehet egyszerű puritán forma vagy nagyon díszes összetett formákkal. A műemlék ablak is készülhet kapcsolt gerébtokos és pallótokos kivitelben, ablakszárnyak régi hagyományos pántokkal vannak a tokra vasalva, az ablakszárnyak egy falcos kivitelben készülnek gumitömítés nélkül. Az így készült fa nyílászáró szerkezetek hőszigetelő képessége nagyon gyenge és kimondottan régi műemlék épületekbe kerülnek beépítésre ahol nem a hőszigetelő érték a követelmény, hanem teljesen korhű megjelenés.

Néhány esetben megengedett, hogy az ablak belső szárnyai 68 mm vastag szerkezettel készüljenek és így beépíthetővé válik a 4- 16 -4 mm vastagságú hőszigetelő üvegszerkezet. Ebben az esetben külső ablak vagy ajtószárnyak megegyeznek a régi nyílászáró kinézetével, viszont már egy nagyon jó hőszigetelő értékkel rendelkező új ablakot, ajtót kapunk.
Műemlék jellegű fa ajtók és ablakok: Több esetben lehetőség nyílik arra, hogy az újonnan készült ablakunk vagy ajtónk 68 mm vastag vagy akár 78 mm vastag szerkezettel készüljön. Ebben az esetben megtartjuk az ablak formáját ablakban levő osztások számát valamint a régi ablakokkal, ajtókkal megegyező vagy azokhoz nagyon hasonló díszítés kerül a nyílászáró külső oldalára. Mint minden esetben itt is lehetőség van a belső falkáva (teljes falvastagság) burkolására egyszerű vagy díszes változatban. Az ablakra a külső oldalon kerülhet zsalugáter vagy redőny illetve spaletta a belső oldalon. A 68 vagy 78 mm vastagsággal készült szerkezetek természetesen valamelyest robosztusabb kinézetűek, mint a keskeny 40 – 42 mm vastag ablakszárnyak.

A mai technika alkalmazásával készült műemlék jellegű ablakokat és ajtókat a korhű kinézet mellett el tudjuk látni fokozott hőszigetelő üvegezéssel, duplasoros gumitömítéssel mai kornak megfelelő vasalt rendszerrel. Lényeges dolog a mai kor követelményeinek megfelelően gyártott műemlék jellegű ablakok és ajtók megközelítően vagy teljesen úgy nézzenek ki, mint a múltban készült ajtók és ablakok. Az új rendszerek alkalmazása a hibamentes működés mellett hosszú élettartamot biztosít a nyílászáróknak, megjelenés formai világa megegyezik a régi korabeli formákkal, és vissza tudjuk kapni a régi polgári házak hangulatát.

Kapcsolt gerébtokos fa ablak és fa erkélyajtó: Külső szárnyak 42 mm vastagsággal 1 réteg 4 mm-es üveggel, a belső szárnyak 68 mm vastagsággal 4 – 16 - 4 mm-es üvegszerkezettel. Festés, mint a régi kapcsolt gerébtokos ablakoknál sok esetben a külső és belső oldal eltérő színű felületkezeléssel készült.

Műemlék jellegű ablak, 68 mm vastag szerkezettel külső oldalon zsalugáter. Belső oldalon teljes falborítás (kávaborítás) erősen díszes falra forduló borítással és koronadísszel. Az ablak alatti parapet tároló szekrényrésszel melyre rá lehet ülni, alkalmas radiátor eltakarására is.

Szintén műemlék jellegű ablak egyszerűbb külső díszítéssel. Teljes belső kávaborítás (falborítás) szerényebb oldal és felső falra forduló díszlécekkel. Ablakszerkezet 78 mm vastagságban készült 3 rétegű üvegezéssel.

Műemlék jellegű ablak, 68 mm vastagságban készült 2 réteg üveggel. Az ablakok külső oldalára faragott díszítés került. Ablakok külső és belső oldalon egyaránt fehér fedőfestést kaptak. A fehér szín szépen kiemeli az ablakon levő díszítő elemeket

Műemlék jellegű bejárati ajtó és oldalportál 68 mm-es fa szerkezetek. A nyílászárók középbarna lazúros felületkezeléssel készültek. Az elkészült bejárati ajtó és portál szerkezetek tükrözik, hogyan lehet ötvözni az ajtók és ablakok korhű megjelenését a mai korban elvárt igényekkel.

Műemlék jellegű bejárati ajtó, korhű megjelenéssel. Az ajtószárnyakon levő külső és belső díszítések megegyeznek az eredeti ajtón levő mintákkal. A belső oldalon kónuszos bélelt tokszerkezet a falra ráforduló díszes borítólécekkel. Az ajtószárnyakba nyitható kitekintő szárnyak kerültek, mely előtt található a fekete színű vasrács.

Bejárati ajtó, egyforma külső és belső díszítő elemekkel savmart üveggel. Az ajtószárnyakba levő dupla kazettákat kiemelik a díszes greflécek. Az ajtó külső és belső oldala is eltérő színű felületkezelést kapott. Ennél a bejárati ajtónál is érvényesül a régi elegáns megjelenés, és kielégíti a mai kor által támasztott és elvárt biztonsági valamint hőtechnikai igényeket.

Bejárati ajtó, külső oldala díszes falra forduló borítással és korona dísszel a belső oldal sima falbéléssel és borítóléccel. Az ajtónak külön eleganciát sugároz az igényesen elkészített Tiffany üveg.

Igyekeztünk bemutatni a cégünk által gyártott műemlék valamint műemlék jellegű ajtókat és ablakokat. A képekből látható, hogy ma is el tudjuk érni a műemlék jellegű és formát, követni tudjuk az eredeti vonalakat. Délvidék Kft által készített műemlék jellegű ajtók és ablakok a régi kinézetet követve, de a gyártás során modern anyagokat használva, műszaki tartalomban és esztétikai formában magas értéket képviselnek.

Tapasztalat és Szakértelem, 1991 óta: fa ajtók és ablakok gyártása – Délvidék Kft.