DÉLVIDÉK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. • 6400 Kiskunhalas, Bokréta u. 4. • Tel.: +36 (77) 424-833 • Mobil: +36 (70) 316-4040delvidek@delvidek-kft.hu

Új fejlesztés a Délvidék Kft.-nél: még korszerűbb, minőségi kültéri fa ajtók és ablakok

Fa nyílászárók gyártása a legújabb fejlesztésű „Leitz" IV78 és IV90 Climatrend szerszámmal.

A hazai piacon gyártott és forgalmazott kültéri fa ajtók és ablakok jelentős átalakuláson esnek át az utóbbi egy-két évben. A prémiumkategóriás fa nyílászárók után lényegesen élénkült a kereslet. A korszerű gépekkel és szerszámokkal gyártott faablakok esztétikailag és hőtechnikai szempontból is teljesítik a szükséges elvárásokat.

A fa ablakok és fa erkélyajtók változásának alapját elsődlegesen a hőátbocsátási tényező csökkentése iránti igény alakítja, cél az Uw = 1 és 0,9 W/m2K alatti hőátbocsátási tényező elérése. Fa nyílászárók esetén ezen értékek teljesítéséhez, háromrétegű üvegszerkezet beépítése szükséges. A nyílászáró hőszigetelő képességét az adott faanyag hőátbocsátási tényezője miatt a fa ajtókba és ablakokba beépített hőszigetelő üvegekkel tudjuk javítani. A fa ablakokba szerelt háromrétegű üvegszerkezetek a kétrétegű szerkezethez képest szélesebb, mélyebb üvegfalcot kívánnak. A 68-as fa ablak szerkezetekbe maximum 30 mm vastagságú üveg építhető be. Az újabban használatos 78-as profilvastagsággal rendelkező szerkezet megfelelő az Ug=0,7 W/m2 K értékű 36 mm vastagságú üveg befogadására, de argongázas üveg mellett is „csak" Uw =0,95 - 0,99 W/m2K szerkezeti hőátbocsátási tényező érhető él, ami sok esetben elmarad a 0,9 W/m2K elvárástól. Jobb eredményt a nagyobb üvegtávtartóval rendelkező, vastagabb szerkezetű háromrétegű üvegezés tud adni, ezen üveg vastagsága általában 44–52 mm. Az ilyen üveggel készülő fa nyílászárokhoz a megfelelő ablakfríz vastagságot a 90 mm-es szerkezetek tudják biztosítani.

A vastagított üveg és vastagabb fríz miatt a fa ablakok és ajtók súlya megnövekszik ez természetesen nagyobb teherbírású vasalat beépítését vonja maga után. Az erősített vasalat már nem 9 mm, hanem 13,15 mm vasalatközéppel rendelkezik, így a zárfogadó falc szélessége a tokban a 9 mm-es vasalatnál alkalmazott 18–20 mm-hez képest minimálisan 24-30 mm-re változik, 13,15 mm-es vasalatközépnél a profilvastagságot növelve nagyobb szilárdság biztosítható. Az így készült fa ajtók és ablakok sokkal nagyobb teher elviselésére alkalmasak. A 78-as szerkezettel készülő ablakoknál a hidegzóna lehet 32 mm viszont a vasalatfalc 24 mm maradhat. A 90 mm-es profillal készült fa ablak szerkezet vastagságból adódóan a vasalatfalc megnövelhető 30 mm-re és így alkalmas lesz a megerősített vasalatok befogadására. Ezen fa ablak típusoknál a hőtechnikai paraméterek javítása érdekében a régebben használatos tokra ültetett vízvető le lett cserélve, és a helyére korszerű, tokra kívülről rápattintható vízvető került, ez a megoldás az ablak hidegzónáját a külső oldal irányába tolja el. A felmerülő éghajlati viszonyok miatt a fa ablakok problémamentes használatához külső szélzónát kell kialakítani, hogy az ablak szerkezetének kiszellőzése biztosított legyen. A Climatrend fa ablakok esetében a 32 mm szélességű átszellőzési zóna kiválóan elősegíti és biztosítja a nyílászáró kellő kiszellőzését, megelőzve a falcban történő pára lecsapódását és víz összegyűlését. A hatékonyabb szellőzés érdekében az ablakszárny és ablaktok között 0,5 – 1,5 mm hézag került kialakításra.

A Leitz Climaternd szerszámmal készült korszerű fa ablakok és erkélyajtók teljesen eleget tesznek a mai kor elvárásainak.

Délvidék Kft